Žádný z textů publikovaných na těchto stránakách neprošel jazykovou korekcí, takže vás prosíme, omluvte případné gramatické, stylistické či jiné chyby a překlepy.

neděle 9. listopadu 2014

Není všechno zlato, co se třpytí - 1. díl

Tento článek napíšu v první osobě, protože i když si myslím, že by se Barča minimálně pod část z něj podepsala, přesto bych za ní nechtěl mluvit stoprocentně.

Jak se všeobecně ví, údělem kteréhokoli publicisty včetně komentátorů je jakási nevole vůči němu pocítěná ze strany čtenářů (potažmo i posluchačů a diváků). Není s podivem, přeci jen kterýkoli komentátor musí prezentovat svůj subjektivní názor a ten samozřejmě ne úplně každému nesedne. Abyste chápali, celý tento blog je v podstatě komentářem, tedy naším subjektivním pojetím Kanady, přesněji Toronta a různých několika míst mimo Toronto. Takže někteří se mnou dnes třeba nebudou souhlasit, někteří už nesouhlasí delší dobu, ale my se s tím smíříme. Tudíž i vy, nesouhlasící, se s tím holt budete muset smířit. :-)

Titulek asi vystihnul naprostou podstatu dnešního příspěvku. Vím, že jsme ve všech těch předchozích článcích vychválili Kanadu do nebes, dokonce se mi doneslo, že po přečtení několika z nich nejeden řekl, že "jedem do Kanady hned", ovšem nikdo, nic a nikde to není tak úplně dokonalé, jak by se na první pohled mohlo zdát. I v Kanadě narazíte na několik (naštěstí ne spoustu, to bychom tady asi nebyli) skutečností, které se vám úplně nebudou zdát a nebudou se vám líbit. Začneme ale pěkně popořádku.

V první řadě to jsou počáteční finance a vklady. Musíte koupit letenku, zaplatit poplatky ambasádě Kanady, zaplatit poplatek za doklady v ČR, za překlady apod. V ČR i po dvaceti pěti letech od Revoluce stále někteří spoléhají na to, že za ně někdo něco zařídí a že jim někdo dá něco zadarmo. Pořád si nějak nemohou zvyknout na to, že se musí o sebe postarat sami. My jsme v Kanadě na Working Holidays Visa, ke kterému samozřejmě potřebujete spoustu papírů, nějaké doklady a překlad svého trestního rejstříku, takže musíte chodit po Praze, čekat na vyřízení, být napnutí, honit čas a všechno zařídit. Ale jak se to říká, bez práce nejsou koláče. A když tu práci uděláte, koláče jsou obzvlášť sladké. Další finanční položkou je samozřejmě pojištění. Takže ještě než vůbec odjedete do Kanady vydáte zhruba 20 000 Kč jen za to, abyste tam vůbec mohli.

Pak do Kanady přijedete a musíte sehnat byt. Shánění je samo o sobě časově velmi náročné, finančně ani tolik ne, ovšem té práce je kolem toho spousta. Když byt nakonec seženete (o podvodnících na craigslist apod. jsem psal již v předchozích dílech, takže asi nemá cenu se k tomu vracet), musíte složit zálohu v podobě prvního a posledního nájmu, což je zhruba 60 000 Kč za celý byt. No, a už jste téměř na 80 000 Kč, a to jste ještě nesehnali práci a jste v Kanadě jen pár dní. My to měli o hodně lehčí právě kvůli mému strýčkovi, ale o tom jsem už taky psal minule a navíc tenhle článek má být spíše negativní.

Žádné komentáře:

Okomentovat