Žádný z textů publikovaných na těchto stránakách neprošel jazykovou korekcí, takže vás prosíme, omluvte případné gramatické, stylistické či jiné chyby a překlepy.

neděle 31. srpna 2014

Začínáme s prací


Fotoalba Zkanaduj se... najdete tady.


V České republice se stále mluv o tom, jak jsou lidé líní a nic nechtějí dělat... Dá se vlastně říci, že v ČR je to vcelku s prací vlastně dost zvláštně postavené na hlavu. Když totiž člověk maká málo, je to "lenoch", "nemakačenko", nebo "Lukáš" (především pro Kubovy spolužáky ze střední). Když pak ale maká opravdu hodně (například podniká a věnuje podniku všechno) a tím pádem díky tomu často má hodně peněz, je to "blbeček, který si myslí, že je nejlepší na světě a že všechno zná", "pracháč" (v tom špatném slova smyslu) a "ten, co si to nezaslouží", či dokonce "kdoví, kde k těm penězům přišel". Holt, nemůžete makat hodně, ani málo, ale makat musíte. Tak co teda jako dělat? No, ale nechme Čechy stranou, blog je o Kanadě, tak tedy něco málo o práci v Kanadě.

Už jsme se dozvěděli, že Kuba s Barčou začínají život pracujícího lidu, budujícího vlast. V Kanadě. Po přečtení předchozího odstavce se dá vyvodit více závěrů, jeden z nich však je, že pokud nemakáte, jste pro většinu české populace břídil. V Kanadě je to jaksi opačně. Pokud vůbec makáte, jste blázen...

Nejdřív něco k popisu práce, co vlastně Kuba s Barčou dělá. Vzhledem k tomu, že pracují v pivovaru, momentálně (za první týden) mají dvě činnosti, které se střídají. Buď "flaškárna", kde vyndávají použité lahve z krabic na pás, nebo "lunchroom" (ano, není to sranda, opravdu se maká v místnosti, kde se všichni zároveň jí), kde se pracuje na promo akci, kdy k otvíráku přiděláte cedulku a spojíte řetízkem. Obě činnosti jsou jednoduché, člověk nad tím nemusí vůbec přemýšlet, prostě manufaktura.

Podíváme se nejdřív na flaškárnu, tam toho je přece jenom méně. Naprosto zajímavá je věc, že i přesto, že je to v podstatě továrna, dělnická práce, je v personálu drtivá většina mladých lidí. A krom toho se všichni usmívají, baví se mezi sebou, rámus nerámus. Všichni se vám představují jménem, skoro by člověk řekl, že to tam funguje jako jedna velká rodina. Krom toho se pak dozvíte o jednom ze zakladatelů, že si pamatuje jména všech svých snad 150 zaměstnanců, se všema si rád pokecá (ostatně jako kdokoli jiný ve Steam Whistle), prostě pohodička, klídeček. A to je právě to. Na lince totiž většina lidí dělá více pusou než rukama. Když to jede, linka nestojí, tak pohoda, no stress, prostě se kecá a kecá a kecá. U toho se teda něco dělá, ale hlavně se kecá. A najednou se linka zasekne. A sakra. Jenže první myšlenka není: "Sakra, co se podělalo?", ale "Tak kam si sednem?" Sice můžem asi přerovnat krabice s lahvemi, aby byly blíž a nemuselo se pro ně sahat tak daleko, ale proč? Vždyť linka nejede, ne? Jiný den zase parádní atmosféra, tak jeden člověk (dokonce jeden z vedoucích pracovníků výroby) vzal hadici na umývání podlahy a totálně postříkal jednu slečnu od hlavy až k patě. Proč ne? Vždyť o nic nejde, všichni (včetně zlité slečny) se smějou, Kuba se směje a říká, jak by to asi vypadalo v Čechách. Prostě pohodička. Na konci směny pak můžete jít se všemi na pivko (podle pravidel pivovaru Steam Whistle má každý zaměstnanec nárok až na tři kousky po směně) zdarma, přitom můžete pokecat s kolegama (pokud jste to nestihli při směně) a prostě pohodička.

Lunchroom, to je jiný kafe. Do jedné krabice naházíte zhruba 300 otvíráků. Za den se dá udělat volným turistickým tempem zhruba 3 - 4 krabice. "Ale Nolan, to je blázen, ten jich udělá třeba 6 za směnu", říká Mike, který obyčejně stihne maximálně jednu. Prostě klídeček. Ale nikdo neodsuzuje nikoho za to, že dělá málo, nebo naopak hodně, všichni spolu povídají, klábosí a tráví čas i mimo práci. A jak probíhá vlastně práce na otvírácích. Zhruba do deseti (zpravidla se začíná v sedm, ale lidé se trousí na půl osmou, na osmou, někdo na devátou) se docela dělá, pak si musíme dát 15 minut pauzu. Po pauze se kecá, potom teda znova otvíráky, přitom se kecá poslouchá hudba, píše se po Messengeru, SMS, ukazují se tam nová videa, co se objevila na YouTube a najednou Kali prohlásí: "Pozor, ticho, začíná moje show", a otevře mobil a začne koukat na nějaký televizní pořad. Prostě klídeček, pohodička. Pořad skončí a je třeba si dát 30 minut pauzu na oběd, po obědě si samozřejmě musí člověk nechat slehnout, takže checkuje Facebook, někdo otevře počítač a prohlíží videa, pak teda zase otvíráky, u toho se ale kecá o všem možném, checkuje se mobil (myslím, že pražské metro je slabý odvar proti tomu, jak se checkuje mobil tady v práci), no a kolem druhé je přece zase čas na 15 minut pauzy na kávičku. Poté se udělá pár otvíráků a jde se domů. Wow, supr, tak máte hotovou tak jednu krabici, když nejste Barča, která jich normálně zvládá tak pět. Teda ono se vlastně nejde domů, buď se jde na Patio, kde si dáte tři pivka slíbená od firmy, anebo (jako ve čtvrtek) jste pozvaní na narozeninovou party, která se koná každý měsíc a slaví se tam narozeniny všech, co je uplynulý měsíc měli. Je tam jídlo, grilovačka, DJ, pivo a spousta lidí ze všech oddělení včetně managementu.

Kuba s Barčou se s okolím seznamují. Kuba nechápe, že ta společnost opravdu takhle může fungovat. Ale ona funguje, dělá dobré pivo, jehož spotřeba se rok od roku zvyšuje snad ve všech regionech, firma vyhrává různá ocenění atd. Prostě pohoda. A jak se tak naši dva mladíci seznamují s okolím, seznámí se s muzikantem, který ve Steam Whistle dělá a ten ji ukáže "americký sen" v praxi. "Já jsem dělal rok jen na lince, dneska jsem i v distribuci a pomáhám na výrobě. Když totiž nežádáš o specifické místo, tak vždycky začínáš na lince. Většina lidí z marketingu začínala tady dole. Dokonce, když se první den dělali otvíráky, lidi z marketingu přišli sem dolů a pomáhali nám s tím." A takhle by to mělo fungovat. Krom toho se dozvídají skvělý tip na dobrou snídani. "Zkuste to někdy, jmenuje se to Mimosa. Dáte zhruba 2/3 šampaňského a 1/3 pomerančového džusu." Jako vážně? Na snídani? Ovšem, když pak Andrew vypráví, že hraje v punkové kapele, možná se není čemu divit, že něco takového zmákne na snídani.

Tak jsme se dozvěděli, jak zhruba vypadá práce v Kanadě z pohledu Kuby a Barči. Samozřejmě se k ní ještě budeme vracet, to se nebojte. Pro dnešek je ale tento díl u konce. Těšte se na další příběhy z cyklu Zkanaduj se...

Fotoalba Zkanaduj se... najdete tady.

Žádné komentáře:

Okomentovat